onsdag 15 mars 2017

Kolesterolsänkning med rött ris


Kolesterolsänkning med rött ris

Kolesterol behövs i kroppen, bland annat som råvara för cellväggar och vissa hormoner. Men –  ett överskott av kolesterol lagras i kroppen och leder bland annat till åderförfettning.
Drygt 500 000 svenskar och miljontals människor runt om i världen äter därför läkemedel i förebyggande syfte. Men biverkningarna är många och för den som vill finns det alternativa behandlingsformer.
Ett överskott av kolesterol kan detekteras med ett enkelt blodprov och att ha högre halter än de 5 mmol/l som rekommenderas är relativt vanligt, särskilt i högre åldrar. Över en halv miljon svenskar svenskar och många miljoner människor i världen äter läkemedel, så kallade statiner, i förebyggande syfte.
Statinerna har dock flera uppmärksammade biverkningar som till exempel muskelsvaghet och leverpåverkan.
Naturligt alternativ
I Sverige används kosttillskottet Redasin som ett naturligt alternativ för den som vill hålla sitt kolesterolvärde i schack. Kosttillskottet är en storsäljare i Finland och finns sedan några år tillbaka även i Sverige. Det innehåller rött ris, ubikinon (co-enzym Q10), folsyra, vitamin B6 och B12.
Hämmar kolesterolproduktionen och balanserar LDL och HDL
Rött ris framställs genom att låta mögelsvampen Monascus purpureus växa i polerat ris. Under odlingen produceras en starkt röd färg. Det färgade riset torkas och mals sedan. Rött ris är naturligt rikt på ingredienser som hämmar kolesterolproduktionen i levern, vilket i sin tur sänker den totala kolesterolhalten i blodet och balanserar förhållandet mellan LDL och HDL på ett bra sätt.
Ubikinon (co-enzym Q10) är ett fettlösligt vitaminliknande ämne som finns i alla celler. Ubikinon spelar en viktig roll i cellernas energiproduktion och är en stark antioxidant. Hjärtat har särskilt stor nytta av ubikinon eftersom det förbrukar mycket energi. Ubikinon produceras i levern, men halten minskar med åldern och som en följd av vissa sjukdomar och läkemedel.
Visar samband
Folsyra, b6 och b12 hjälper till att sänka skadliga homocysteinnivåer i blodet, vilket gynnar hälsa hos hjärta och kärl.
Ökade homocysteinnivåer kan man få av vitaminbrist eller ärftliga störningar av enzymatiska funktioner. Flera kliniska studier visar ett tydligt samband mellan ökade homocysteinnivåer och cirkulationsproblem samt kardiovaskulära sjukdomar.
Av Margareta Nilsson

Naturlig kamp mot kolesterolet


Naturlig kamp mot kolesterolet

Många behandlas idag med statiner och andra läkemedel på grund av för höga kolesterolvärden, något som Britt-Mari inte kände sig trygg med. Hon började aktivt söka efter naturliga alternativ – och lyckades.
Vad gör man om man har höga kolesterolvärden men samtidigt inte vill äta läkemedel? Det finns faktiskt ett kosttillskott som har visat sig vara riktigt effektivt för att rätta till kolesterolvärden som har sprungit i höjden.
För höga kolesterolvärden ska vi inte gå runt med har vi fått lära oss. Några direkta symptom märker man visserligen inte på tidigt stadium, men på sikt riskerar man att få stelare och trängre blodkärl, som i sin tur ökar risken för riktigt otrevliga sjukdomar som till exempel hjärtinfarkt, stroke och kärlkramp. Vanligtvis behandlas höga kolesterolvärden med statiner och andra läkemedel, och när Britt-Mari, 65, diagnostiserades med högt kolesterol fick även hon börja äta medicin.
– Det var säkert tio år sedan nu, och jag åt ju de där tabletterna precis som jag skulle. Problemet var bara att jag fick sådana hiskeliga biverkningar efter ett tag, säger Britt-Mari.
Undersökte naturliga alternativ
Dels mådde Britt-Mari väldigt illa av tabletterna och dels började hennes lever visa tecken på att den inte heller mådde så bra. Värdena försämrades och hon var tvungen att gå och ta leverprover varje månad. Till slut valde Britt-Mari att sluta tvärt med tabletterna.
– Läkarna var inte alls glada på mig, för jag hade ett kolesterolvärde som låg högt över riktvärdena. Man ska ha max 5 mmol/l och jag kunde ligga på 8-9, ända upp till 11 ibland.
Frågade om råd
Men Britt-Mari ville inte ta mer läkemedel och valde att istället göra vad hon kunde för att rätta till kolesterolet på egen hand. Hon försökte äta enligt de kostrekommendationer som fanns mot högt kolesterol – mindre kött och mindre feta produkter till exempel. Men till slut insåg hon att detta inte påverkade kolesterolet som hon önskade och började då fundera på om det kanske fanns något naturligt alternativ till de mediciner hon tidigare ätit. Hon styrde stegen till hälsokostaffären för att fråga om råd.
– Det var då jag fick höra om Redasin, som var helt nytt på den svenska marknaden. Jag tyckte att det lät som en intressant och vettig produkt och valde därför att börja ta det här tillskottet.
Helt normala värden
Ett första test några månader efter att Britt-Mari börjat äta Redasin visade att hennes kolesterolvärden hade sjunkit betydligt.
– Jätteroligt! Och motiverande för att fortsätta äta det naturligtvis, säger Britt-Mari.
När hon sedan tog ytterligare ett prov, nästan ett år efter starten, var hennes kolesterolvärden helt normala igen.
– Jag blev så glad att jag höll på att studsa upp och slå huvudet i taket. Oj, oj, oj, det kändes kanonbra.
Många positiva effekter
Britt-Maris triglycerider och LDL, det dåliga kolesterolet, hade sjunkit. Det goda kolesterolet, HDL, hade samtidigt gått upp. Bara positiva nyheter.
– Det här är en väldigt viktig del av min nya hälsosamma livsstil. Jag har ganska nyligen blivit pensionär och har mera tid att satsa på mig själv nu, det är härligt. Sedan ett tag tillbaka äter jag LCHF-inspirerat, det vill säga mer av feta livsmedel och mindre av kolhydratrika, säger hon och fortsätter:
– Jag äter mer som jag gjorde när jag var ung och aldrig hade några problem med vikten. Och jag har faktiskt gått ner sju kilo sedan jag lade om kosten. Så jag äter mer smör och grädde, men ändå är mina kolesterolvärden precis som de bör vara. Det hade man kanske inte trott för några år sedan, men så är det. Och jag mår jättebra.
Av Jennie Pettersson

Sänkta kolesterolvärden utan statiner


Sänkta kolesterolvärden utan statiner

Viviann Lindh Boring driver sedan 1984 Lindhs Praktik i Vårgårda. Hon Hon jobbar som homeopat och zonterapeut och gör även hälsokontroller i eget labb.
Hon är en av många förespråkare av Redasin, ett kosttillskott som på naturlig väg sänker höga kolesterolvärden.
Viviann kom i kontakt med Redasin för ett och ett halvt år sedan och började då aktivt använda det i sina behandlingar av patienter med höga kolesterolvärden.
I de hälsokontroller Vivianns praktik utför ingår totalt 19 olika analyser, bland annat analys av just kolesterolet.
– Många patienter klagar över biverkningar som led- och muskelvärk med mera och vill sluta med statiner. Efter fem veckors uppehåll från dessa mediciner tas nya kolesterolvärden i labbet för att fastställa patienternas värden då de är omedicinerade.
Värdena går ner
Efter detta får de börja med Redasin, en tablett morgon och kväll.
Nya prover tas efter en månad, och hittills har det visat sig alla kolesterolvärden har gått ner (totalkolesterol, HDL, LDL och Triglycerider).
Viktig information:
Rött ris, som är en ingrediens i redasin, rekommenderas inte till gravida eller ammande kvinnor, personer med njurproblem, personer som gjort en organtransplantation eller använder receptbelagd kolesterolsänkande medicin.
Inte heller bör juice av grapefrukt drickas i samband med intag av rött ris då juicen hindrar aktiviteten av CYP3A4-enzymet. Rödriset metaboliserar nämligen via just detta system som då leder till starkare effekter (även biverkningar).
Av Margareta Nilsson

Allt fler barn får medicin mot för höga blodfetter


Allt fler barn får medicin mot för höga blodfetter

Blodfettssänkande läkemedel har börjat att skrivas ut även till barn. Det visar en kartläggning som SvD låtit göra.
Enligt kartläggningen får idag nära 300 barn och ungdomar i åldern fyra till 19 år så kallade statiner utskrivna. Ett antal som ökar – om än långsamt.
Statinerna har blivit enorma storsäljare och nästintill slagit rekord i modern läkemedelshistoria. I Sverige skrivs dessa medel idag ut till över 800 000 personer och statinpreparatet Lipitor har under 2000-talet varit världens mest sålda läkemedel.
Statinerna har dock flera uppmärksammade biverkningar som till exempel muskelsvaghet och leverpåverkan.
Studier på vuxnaAnledningen till att man äter statiner är att man har för höga blodfetter, det vill säga för högt kolesterol. Detta upptäcks i blodtester och avsikten med medicineringen är att minska risken för framtida hjärtinfarkt och för slaganfall, skriver SvD.
Däremot har nästan alla studier gjorts på vuxna, äldre personer. Men trots det har läkare och statintillverkande företag i alla år lobbat, och jobbat, för att statiner även ska ges till barn och ungdomar under 18 års ålder, något som väckt och väcker upprörd debatt.
Nu godkända till barnEtt litet antal studier på sammanlagt 800 barn stöder att LDL-nivåerna minskar hos barn. Övriga effekter, såväl goda som onda, vid användande av statiner under längre tid är däremot okända.
Nu har de fem vanligaste statinprodukterna blivit godkända för behandling av barn ned till åtta års ålder.
Den för statinanvändning utpekade målgruppen har hela tiden varit barn och ungdomar i familjer med ärftligt höga blodfetthalter, särskilt gällande det så kallade onda kolesterolet LDL. Detta på grund av att medlemmar i dessa familjer kan drabbas av och avlida av tidig åderförkalkning och hjärtdöd redan i 40-årsåldern.
Varje år föds ungefär 250 barn med dessa problem, berättar Olov Wiklund, professor emeritus i Göteborg, för SvD.
Alternativa behandlingar
Professor Claude Marcus vid Huddinge universitetssjukhus tycker att frågan är klurig:
–Den svåra frågan är om vi ska behandla överviktiga barn med höga blodfetthalter och kanske andra sjukdomssymtom med läkemedel.
Han menar också att det är viktigt att först, innan man skriver ut läkemedel, ska tänka på alternativa sätt att förbättra barnets värden:
– Det självklara är naturligtvis att först försöka med livsstilsförändringar som ökad motion och bättre kost, säger han till SvD.
Rött ris sänker kolesterolet
Det finns även annan hjälp att få. Många upplever till exempel att de får samma hjälp, men färre biverkningar, med Redasin, ett kosttillskott som innehåller rött ris. Kosttillskottet är en storsäljare i Finland, finns sedan några år tillbaka även i Sverige och blir ständigt populärare.
Rött ris är naturligt rikt på ingredienser som hämmar kolesterolproduktionen i levern, vilket sänker den totala kolesterolhalten i blodet och balanserar förhållandet mellan LDL och HDL.
Av Isabelle Hedander

Lennart fick koll på kolesterolet


Lennart fick koll på kolesterolet

Lennart slog två flugor i en smäll då han bytte ut sin kolesterolsänkande medicin mot en naturlig motsvarighet.
Biverkningarna försvann och kolesterolet sjönk till en bättre nivå än innan.
– Jag fick höra att jag hade kolesterolvärden som en 30-åring och det var ju inte illa med tanke på att jag börjar närma mig 60, berättar han.
För drygt ett år sedan slog det till. Lennart kände plötsligt ett tryck över bröstet och blev förstås orolig över vad det skulle kunna vara. Han tog sig genast till läkaren där han fick ta ett stort antal prover och göra arbets-EKG, men någon förklaring annat än att han var överansträngd kom man inte fram till.
– Men i den vevan konstaterades samtidigt att jag hade för höga kolesterolvärden och det tyckte läkaren att jag skulle äta medicin mot.
Kände inte till att det fanns alternativ
Högt kolesterol (>5 mmol/l) kopplas ofta samman med en förhöjd risk för hjärtkärlsjukdomar. Hundratusentals svenskar är idag ordinerade kolesterolsänkande läkemedel i förebyggande syfte. Det finns dock flera kända biverkningar hos de läke-medel som bedöms vara mest effektiva, bland annat grå starr, muskelsjukdom, akut njursvikt och förhöjda levervärden.
– Jag började få mer och mer ont i lederna, framför allt i knäna och armbågarna. Men jag tänkte inte så mycket på att det kunde ha med mina tabletter att göra så jag fortsatte äta dem. Dessutom visste jag ju inte då att det finns ett kosttillskott som kan ha samma effekt utan att krångla till det i övrigt.
 
Blev värre och värre
Ledproblemen blev värre och värre. Lennart fick lägga av med sina dagliga morgonpromenader, och han kunde inte lägga benen i kors i mer än fem sekunder för då blev smärtan i knäna outhärdlig. Värken började så småningom dyka upp även i ryggen, i området kring njurarna, och en natt hade han så ont att han inte kunde sova.
– Då klev jag till slut upp ur sängen och gick raka vägen till datorn och satte mig och sökte information om den medicin jag åt. Det måste finnas ett samband, tänkte jag.
Mycket riktigt. Lennart hittade ledvärk i listan över möjliga biverkningar, och det stod också att värken kunde sprida sig till njurarna.
– Jag slängde tabletterna i sophinken med en gång. Att ha högt kolesterol är inte hälsosamt har man ju hört, men den där värken stod jag bara inte ut med!
Fick tips
Frågan var vad Lennart skulle göra åt sitt kolesterolvärde istället. Han sökte sig till den alternativa medicinen och fick därigenom ett tips om ett kosttillskott som rönt stora framgångar i Finland för sin kolesterolsänkande effekt – Redasin.
– Det hade jag aldrig hört talas om, men det lät som en bra produkt. Men homeopaten som tipsade mig ville att jag skulle låta den andra medicinen gå ur kroppen först så jag väntade fem veckor innan jag började äta Redasin. Under den tiden minskade ledvärken rejält, vilket förstås var en gigantisk lättnad.
Förbättrade sina värden
Lennart började sedan äta Redasin och efter 1,5 månad tog han ett blodprov för att kolla vilket kolesterolvärde han hade nu. Han hamnade under det rekommenderade högstavärdet med god marginal.
– Jag fick höra att jag hade kolesterolvärden som en 30-åring och det var ju inte illa med tanke på att jag börjar närma mig 60. Ett jätteroligt besked förstås. Så lågt hade jag inte ens kommit med medicinen jag åt tidigare.
Glad att ha hittat något som fungerar
Idag har lennart ätit Redasin i ett knappt halvår och mår toppen. Ledvärken har nästan försvunnit helt. Lite kan han fortfarande känna av sina knän då och då men det är ingenting som stör, menar han.
– Vill jag ta en rejäl promenad kan jag göra det utan problem. Det känns som att jag har slagit två flugor i en smäll genom att börja äta Redasin. Lederna mår mycket bättre och kolesterolet ligger på en sund nivå. Jag är så glad att jag har hittat ett naturligt alternativ som funkar. Hade jag gått till läkaren hade jag väl bara fått en till medicin mot ledvärken. Nu slapp jag det. Kanonbra!
Av Jennie Pettersson 

Enkelt sätt att sänka kolesterolet


Enkelt sätt att sänka kolesterolet

Visste du att...

Kolesterol är helt nödvändigt för kroppens celler? Fettämnet behövs bland annat för hjärnans funktioner och för att kroppen ska kunna bilda D-vitamin, testosteron och östrogen. Allt för höga kolesterolnivåer är däremot inte bra.

Tips! Kost för bättre kolesterolvärden:
En bra kost påverkar dina kolesterolvärden och kan även minska andra riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdomar som övervikt och högt blodtryck. Minska på socker, salt och snabba kolhydrater, samt att äta mer av:

  • Fet fisk som lax, röding, sill, makrill och strömming innehåller omega-3-fettsyror. Mumma för kärlen!

  • Kallpressad raps- och olivolja

  • Feta livsmedel från växtriket som avokado, oliver, nötter och frön

  • Fullkornsprodukter exempelvis havre (gryn, kli eller mathavre) och korn (gryn eller mat korn). De innehåller vattenlösliga fibrer som sänker blodfetter effektivt.

  • Frukt och grönt i stora mängder och av varierande sort.

  • Mörk choklad (i mindre mängd) med över 75 procent kakao verkar också ha positiv inverkan på blodtrycket.
Det är viktigt att hålla kolesterolet nere, särskilt om du har hjärt- och kärlsjukdom i släkten.
Karin Persson sänkte sitt kolesterol med Redasin.
– Jag har fått exakt den effekt jag ville ha, utan besvär, säger hon.
För högt kolesterol är inget som känns. Troligen mår du precis som vanligt. Men på lång sikt ökar förhöjda kolesterolvärden risken för åderförfettning och hjärt- och kärlsjukdomar.
För personer som Karin Persson, som har hjärt- och kärlsjukdom i familjen, är det extra viktigt att hålla koll på blodfetterna och sänka eventuellt förhöjda kolesterolvärden.
– Min pappa dog i förtid av hjärtsjukdom, berättar Karin. Så det är klart att man blir extra orolig när kolesterolet börjar stiga.
Klättrande kolesterolvärden
Karins förhöjda kolesterol har smugit sig på under de senaste tio åren. Eftersom hon gått på årliga hälsokontroller har läkarna dokumenterat höjningen. Man säger att totalkolesterolet bör ligga under fem för att vara normalt. Så när Karins kolesterol hade klättrat över 7,5 var det dags att ta till åtgärder, tyckte läkaren.
– Det var ju inget jättehögt kolesterol, säger Karin. Men eftersom jag har hjärtsjukdom i släkten ville både jag och min läkare sänka kolesterolet.
Förhöjda levervärden på grund av statinerna
I våras började Karin medicineras med kolesterolsänkande läkemedel, så kallade statiner. Efter en tids medicinering fick Karin förhöjda levervärden, en vanlig biverkning av statiner. Läkaren och Karin diskuterade alternativ för fortsatt behandling. Det var Karin som föreslog att de istället skulle prova kosttillskottet Redasin som hon läst om i en tidning.
Redasin är ett kolesterolsänkande kosttillskott. Det innehåller folsyra, vitaminerna B6 och B12 samt rött ris.
– Eftersom jag kommer äta blodfettssänkarna under en lång period kändes det inte alls bra att statinerna belastade levern så mycket, säger Karin. Så vi kom överens om att jag skulle prova Redasin under tre månader istället. Sen skulle vi mäta kolesterolet för att se om det fått någon effekt.
Markant effekt på bara tre månader
Sagt och gjort. Karin slutade äta statiner och började istället med Redasin. Tre månader senare kom Karin på återbesök för att kontrollera sina blodfetter.
Blodprovet gav svar svart på vitt. Karins hade sänkt kolesterolet från 7,5 till nästan fyra.
– Det kändes jätteskönt, säger Karin. Och det känns tryggt att det verkligen går att mäta effekten. Jag äter vitaminer och omega-3-tillskott också, men effekten av dem är ju svårare att mäta.
Enkelt, tryggt och utan biverkningar
Karin tar två tabletter Redasin om dagen och planerar att fortsätta med det. Några biverkningar har hon inte märkt av. Möjligen är tabletterna lite svåra att svälja hela tycker hon, men de går att dela.
– Det är så enkelt, säger Karin. Jag har fått exakt den effekt jag ville ha utan några besvär alls. Det enda jag har förändrat i mitt liv är att jag tar två tabletter varje kväll. I övrigt lever jag som vanligt.
Karin rekommenderar gärna Redasin till andra som har högt kolesterol. Hon tycker att det är bra att ta dem i samråd med läkare, så man kan mäta effekten. För Karin var det viktigt att få ett kvitto på att Redasin verkligen fungerar.
– Det känns tryggt att ha kolesterolet under kontroll, avslutar Karin Persson.

Istället för statiner

Kolesterol behövs i kroppen men överskott lagras i kroppen och leder bland annat till åderförfettning. Att ha högre halter än de 5 mmol/l som rekommenderas är relativt vanligt, särskilt i högre åldrar.
  • RedasinRedasin är ett naturligt alternativ för den som vill hålla sitt kolesterolvärde i schack. Det innehåller rött ris, ubikinon (co-enzym Q10), folsyra, vitamin B6 och B12.
  • Rött risRött ris framställs genom att låta mögelsvampen Monascus purpureus växa i polerat ris. Under odlingen produceras en starkt röd färg.Det färgade riset torkas och mals sedan. Rött ris är naturligt rikt på ingredienser som hämmar kolesterolproduktionen i levern, vilket i sin tur sänker den totala kolesterolhalten i blodet och balanserar förhållandet mellan LDL och HDL på ett bra sätt.
  • Q10Ubikinon, q10, är ett fettlösligt vitaminliknande ämne som finns i alla celler. Ubikinon spelar en viktig roll i cellernas energiproduktion och är en stark antioxidant. Hjärtat har särskilt stor nytta av ubikinon eftersom det förbrukar mycket energi. Ubikinon produceras i levern, men halten minskar med åldern och som en följd av vissa sjukdomar och läkemedel.
  • B-vitaminerFolsyra, b6 och b12 hjälper till att sänka skadliga homocysteinnivåer i blodet, vilket gynnar hälsa hos hjärta och kärl.Ökade homocysteinnivåer kan man få av vitaminbrist eller ärftliga störningar av enzymatiska funktioner. Flera kliniska studier visar ett tydligt samband mellan ökade homocysteinnivåer och cirkulationsproblem samt kardiovaskulära sjukdomar.

Av Maja Sönnerbo

Sänkt kolesterol utan biverkningar


Sänkt kolesterol utan biverkningar

Tips

* Ät mer antioxidanter och omega-3! Det skyddar dina blodkärl på naturlig väg.

* Rör på dig! Motion är bästa sättet att ge kroppen möjlighet att själv hitta en hälsosam balans mellan kolesterolnivåerna. 

* Fimpa! Rökning ökar risken för att det ”onda” LDL-kolesterolet ska ta sig in i väggarna på blodkärlen. 

* Varva ner! Stress får levern att producera mer kolesterol.
Muskelvärk, ledvärk och stora sömnsvårigheter. Monica Svensson mådde riktigt dåligt av statinerna hon tog mot högt kolesterol. Nu har hon bytt statinerna mot ett naturläkemedel. Biverkningarna är borta och kolesterolet har störtdykt ner mot normala nivåer.
Statiner är ett av Sveriges mest utskrivna läkemedel. Det ordineras vid höga blodfetter och används av runt 800.000 svenskar. Samtidigt är statiner ifrågasatta. En fransk studie från i somras visade att tio procent av de som behandlades med statiner rapporterade biverkningar som muskelsmärtor, huvudvärk, depression och sömnsvårigheter. En tredjedel av dessa hade så mycket besvär att de valde att avbryta sin behandling. 83 procent av de som behandlas med statiner i Sverige äter Simvastin. Monica Svensson i Mörrum var en av dem.
– Det var på hälsokontrollen på jobbet som de upptäckte att jag hade alldeles för högt kolesterol, berättar Monica. Det låg på elva istället för runt fem, som är det normala.
Sömnlös av muskelvärkMonica började äta det blodfettssänkande Simvastin. Men snart började hon må sämre. Hon fick ont i muskler och leder och fick stora problem med att somna.
– Till en början tänkte jag att sömnproblemen berodde på att jag just gått i pension, säger Monica. Jag var inte van vid att gå hemma på dagarna. Men snart insåg jag att det var mina muskelsmärtor som höll mig vaken.
Eftersom Monicas blodfettsvärde inte förbättrades som läkarna ville höjdes statindosen. Först från 10 mg till 20 mg och slutligen till 40 mg. Sömnsvårigheterna och muskelsmärtorna blev då värre och värre.
– När det var som värst var jag uppe hela nätterna och vankade av och an, minns Monica. Jag hade så ont! Jag kunde inte heller gräva och jobba som vanligt i trädgården. Lederna var svullna och ömma och jag kände mig kraftlös.
Avbröt behandlingenTanken om att avbryta behandlingen kom när Monica läste om potentiella biverkningar av statiner i ett tidningsreportage.
– Först vågade jag inte, säger Monica. Men allt stämde. När jag till sist slutade försvann alla mina besvär på bara en vecka! Både muskler och leder blev som vanligt och jag sov gott på nätterna igen.
Ett naturligt alternativMonica höll upp en månad med den blodfettssänkande medicinen. Sen började hon med Redasin – ett blodfettssänkande kosttillskott. Redasin innehåller folsyra, vitamin B6 och B12 samt rödris. Rödris tillverkas genom att låta en specifik mögelsvamp växa på vitt ris. Riset får då en kraftigt röd färg, vilket gör att riset traditionellt både använts som färgningsmedel och som naturläkemedel i Asien. Rödriset har bevisats sänka kolesterolnivåerna i både djurförsök och i tester på människor.
Kolesterolvärde från 11 till 7Lättnaden över att slippa statin-behandlingens biverkningar var stor. Monica börjar nu även se positiva resultat när hon går på de regelbundna blodfettskontroller hos läkaren. För högt kolesterol, så kallad hyperkolestremi, har man när kolesterolet är högre än fem millimol per liter (mmol/l) blod. Efter att ha startat på elva mmol/l blod, mätte Monica 9,6 mmol/l blod, senare åtta mmol/l och efter ytterligare tre månader under sju mmol/l.
– Jag gjorde ytterligare en mätning efter det, men den har jag faktiskt inte fått svar på eftersom min läkare slutade. Men jag fick besked om att jag inte längre behövde komma på provtagning var tredje månad. Så jag antar att jag ligger någonstans runt fem nu, säger Monica glatt.
Läkares rekommendationMonica berättar att anledningen att hon vågade prova Redasin var att hon träffade en läkare som var positiv till att hon provade.
– Utan hennes åsikt att det var värt ett försök hade jag nog inte vågat, säger Monica. Man litar ju på vad läkarna säger. Idag är jag så tacksam för att jag mår bra igen och dessutom har fått kolesterolet under kontroll.
Rekommenderat RedasinEftersom Monica är så nöjd med Redasin har hon rekommenderat det till två av sina svägerskor som nu också avbrutit sina statinbehandlingar.
– Jag tror vi har mycket att lära av naturen och naturmedicinen. Det är synd att många läkare fortfarande är skeptiska, säger Monica.
Av Maja Sönnerbo

Sänkt kolestorol med rödris


Sänkt kolestorol med rödris

Vad är kolestorol?

Kolesterol är blodfetter som utgör ett livsviktigt byggnadsmaterial för kroppen. Blodfetterna delas in i LDL-kolesterol, HDL-kolesterol och triglycerider. Vid en kolesterolmätning får man också ett totalkolesterolvärde. Kolesterol är inte skadligt förutsatt att det finns en bra balans mellan de olika fetterna. Men har man för lite skyddande HDL i förhållande till mängden skadligt LDL-kolesterol ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Vilka kolesterolvärden som är optimala skiljer sig från individ till individ. Rådgör därför med din läkare om du har funderingar kring ditt kolesterol.

En livsstilsjustering är den första åtgärden vid för högt kolesterol. Mer motion höjer det skyddande HDL-kolesterolet medan bra kost kan sänka LDL-kolesterolet. En kombination av bättre kost och ner motion är alltså optimalt.
Enligt läkemedelsverket ska en kolesterolsänkande kost innehålla mycket frukt och grönt, grovt bröd, fisk, magert kött samt raps- och olivolja. De rekommenderar också att minska på feta ostar, grädde, smör, fett kött, kaffebröd och godis. Förespråkare för dieter som LCHF menar dock att det främst är socker och snabba kolhydrater, och inte mättat fett, som orsakar ohälsosamma kolesterolnivåer.
Om man vill hålla sitt kolesterol på sunda nivåer är Redasin ett naturligt alternativ. Det innehåller rött ris, Q10, folsyra, vitamin B6 och B12.

Rött ris
Rött ris är naturligt rikt på ingredienser som hämmar kolesterolproduktionen i levern, vilket i sin tur sänker den totala kolesterolhalten i blodet och balanserar förhållandet mellan LDL och HDL på ett bra sätt.

Q10
Q10 är ett vitaminliknande ämne som finns i alla celler. Q10 har en viktig roll i cellernas energiproduktion och är en stark antioxidant. Hjärtat har särskilt stor nytta av Q10 eftersom det förbrukar mycket energi.
Q10 produceras i levern men halten minskar med åldern och av läkemedel med statiner.

B-vitaminer
Folsyra, B6 och B12 hjälper till att sänka skadliga homocysteinnivåer i blodet, vilket är bra för hjärt- och kärlhälsa. Förhöjda homocysteinnivåer kan man få av vitaminbrist eller ärftliga störningar av enzymatiska funktioner. Kliniska studier visar ett tydligt samband mellan ökade homocysteinnivåer och cirkulationsproblem samt hjärt-kärlsjukdomar.
Rödris sänker kolesterolet utan att orsaka muskelvärk, vilket konventionell statinbehandling kan göra. Margaretha Forsberg Widlund håller kolesterolet i schack med Redasin.
Högt kolesterol är ingen sjukdom i sig, men på sikt kan det leda till hjärt- och kärlsjukdom. Det är framförallt höga nivåer av LDL-kolesterol i kombination med låga nivåer av det skyddande HDL-kolesterol som ökar sjukdomsrisken. Man kan oftast sänka förhöjda kolesterolnivåer genom livsstilsförändringar som rökstopp, mer motion och bättre kost. Men ibland behövs medicin. Ett sådant fall är om man som Margaretha Forsberg Widlund har ärftligt höga kolesterolnivåer. På en läkarundersökning upptäcktes det att hon hade ett totalkolesterol på över nio.
– Eftersom både min mamma och min mormor hade förhöjda kolesterolvärden var det extra viktigt att få ner värdena, säger Margaretha.
Värk av statiner
Som ett första steg la Margaretha om sin kost och fick på några månader ner sitt totalkolesterol till 8,4. Det var fortfarande ett för högt värde. På grund av sina anlag för högt kolesterol tillhör hon en av de riskgrupper som bör ha ett totalkolesterol på fem, enligt läkemedelsverkets rekommendationer. Margaretha började därför äta kolesterolsänkande statiner.
– Då gick mitt kolesterol ner ordentligt. Men jag märkte att jag inte mådde bra av statinerna, minns Margaretha. Jag fick värk i muskler och leder.
Bytte mot rödris
Margaretha slutade på eget bevåg att äta statinerna efter ett år. Hon mådde för dåligt. Därefter började kolesterolvärdena stiga igen. Det bekymrade henne. Därför blev hon mycket nyfiken på Redasin, efter att ha läst om det i tidningen.
Redasin är ett naturmedel med kolesterolsänkande effekt. Det innehåller folsyra, vitamin B6 och B12 och rödris. Det röda riset får man fram genom fermentering, där en speciell svamp får växa på fuktigt, vitt ris. Redasin innehåller också co-enzym Q10 som behövs för cellernas energiutvinning. Q10 motverkar alltså den typ av muskelsvaghet som kan orsakas av statinbehandling.
En lyckad testperiod
Vid nästa läkarbesök föreslog Margaretha att hon skulle prova att ta Redasin under en försöksperiod.
– Min läkare tittade på innehållsförteckningen och sa att det inte innehöll någonting farligt, säger Margaretha.
Hon slutade med statinerna och åt istället Redasin i tre månaders tid. Därefter kom hon som avtalat tillbaka till vårdcentralen för nya blodprov.
– Mina värden hade förändrats mycket på bara tre månader, säger Margaretha. LDL-kolesterolet hade minskat från 5,8 till 3,6. Och det skyddande HDL-kolesterolet hade stigit.
Stabila värden
Margaretha bestämde sig i samråd med läkaren för att fortsätta äta Redasin. Idag har hon ätit Redasin i tre år och har så bra värden att hon bara behöver komma på rutinkontroll en gång om året. Hon har rekommenderat flera vänner och bekanta.
– Jag tycker verkligen att Redasin är kanon! säger Margaretha. Det känns fantastiskt att jag nu har stabila värden och att jag inte har ett dugg ont i kroppen.
Av Maja Sönnerbo

Statiner kan öka risken för diabetes med 50 procent


Statiner kan öka risken för diabetes med 50 procent

Kolesterolsänkande mediciner med statiner kan öka risken för diabetes med 50 procent, enligt ny studie. Det är mycket mer än man tidigare trott.
Men det finns naturliga alternativ – utan biverkningar.
Statiner minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar men ett antal studier och meta-analyser under de senaste åren har kopplat behandling med statiner till ökad risk att utveckla diabetes. Dock har många ansett nyttan vara större än diabetesrisken – men nu visar en ny studie att statiner verkar öka risken mycket mer än man tidigare trott.
Kraftigt ökad risk
I en finländsk populationsstudie, publicerad den 4 mars 2015 i tidskriften Diabetologica, har man följt 8 749 icke-diabetiker. Av dessa var 2 142 personer på statinbehandling och forskarna kunde vid en sexårsuppföljning se att behandling med statiner ökade risken för typ 2 diabetes med hela 46 procent, jämfört med en jämförbar grupp som inte fick statiner. Dessutom fick personerna som fick statiner även minskad insulinkänslighet och insulinutsöndring, jämfört med dem som inte fick statiner.
Två läkemedel hade större risk
Två läkemedel som innehåller statiner är Atorvastatin och Simvastatin. Dessa visade sig ökade diabetesrisken och effekten var dosberoende. Andra statiner – Pravastatin, Fluvastatin och Lovastatin – innebar ingen ökad diabetesrisk enligt studien, skriver Dagens Medicin. Men forskarna menar samtidigt att antalet patienter som fick dessa läkemedel var för lågt för att kunna avgöra deras individuella risker.
Enbart män har studerats
En svaghet med studien är att den endast omfattar finländska män och att resultaten därför inte, utan ytterligare studier, kan användas för till exempel kvinnor och andra etniska grupper.
Många biverkningar
Statiner har många biverkningar. Diabetes är bara en av dem. Enligt Vårdguiden kan statiner till exempel ge magbesvär som till exempel förstoppning, illamående eller magsmärtor. Medicinerna kan även påverka levern, ge muskelsmärtor, muskelsönderfall och en del får sömnbesvär.
Finns naturlig hjälp – utan biverkningar
Vad inte alla känner till är att det även finns naturlig hjälp att få. Utan biverkningar. Rött ris till exempel, som är naturligt rikt på ingredienser som hämmar kolesterolproduktionen i levern, vilket i sin tur sänker den totala kolesterolhalten i blodet och balanserar förhållandet mellan LDL och HDL. Finns bland annat i kosttillskottet Redasin, som finns att köpa bland annat inom hälsokosten. Läs mer om rött ris här.
Fler naturliga knep!
Få fler tips på kost för bättre kolesterolvärden här:
Av Isabelle Hedander


Rödris sänkte Ingas höga kolesterol


Rödris sänkte Ingas höga kolesterol

Fakta kolesterol

Höga blodfetter (kolesterol) kan i förlängningen orsaka åderförkalkning i blodkärl.
Kolesterol är ett fettliknande ämne som behövs för att bygga upp kroppens celler. Det transporteras i blodbanan av lipoproteiner. Du får i dig en del genom maten men kolesterol tillverkas även i levern. Kolesterolet har stor betydelse för flera viktiga processer i kroppen, till exempel vid produktion av östrogen och testosteron samt D-vitamin.

LDL-kolesterol (det onda kolesterolet)
Höga halter av det skadliga kolesterolet LDL kan lagras i blodkärlens väggar och bidra till åderförfettning. På längre sikt riskerar man att få igensatta blodkärl. LDL-kolesterol blir farligare vid en högre oxidativ stress, ett tillstånd då en person har höga halter av fria syreradikaler, eftersom LDL-kolesterolet då lättare oxideras och binder sig till kärlväggarna inne i kärlen.LDL-kolesterol blir också mera skadligt ju mindre LDL partikeln blir eftersom den då lättare oxideras och därefter fastnar i en skadad kärlvägg.

HDL-kolesterol (det goda kolesterolet)
HDL brukar kallas det nyttiga kolesterolet. Det transporterar bort det skadliga kolesterolet (LDL) från kärlväggarna.. HDL-kolesterol samlar upp överskott av kolesterol och transporterar det tillbaka till levern där det omvandlas till nyttiga ämnen som kroppen behöver. HDL minskar alltså halten av det dåliga kolesterolet (LDL) i blodet. Dessutom tar HDL bort plack från kärlväggarna och minskar förträngningarna i blodkärlen.

Triglycerider
Triglycerider är ett annat ord för fetter och oljor. De vanligaste fetterna i mat samt matoljor består av triglycerider. De fungerar som energikälla i kroppen. Det är emellertid inte bra att ha för höga triglyceridvärden i blodet eftersom de bidrar till att täppa igen blodkärlen och skapa åderförfettning. Även om du äter sparsamt med fett så kan du ändå få höga triglyceridvärden vilket beror på att kroppen kan omvandla bland annat kolhydrater och alkohol till triglycerider.
Inga Lagerström bytte statinbehandling mot tillskott med rödris. Kolesterolvärderna sjönk och biverkningarna försvann. När läkaren ansåg att hon kunde fortsätta med produkten blev hon själaglad. 
Att sänka kolesterolvärdet på naturlig väg var lite som en dröm för Inga Lagerström, 86 år. Det traditionella läkemedlet gav henne nämligen besvärliga biverkningar. Hon åt statiner i flera år och fick mer och mer ont i musklerna.
– Jag tänkte att det kunde vara åldern som orsakade värken, men sedan läste jag att statiner kan ha den biverkningen. Många väninnor upplevde liknande symptom, berättar hon.
Bytte statinerna mot naturmedel
Inga bestämde sig för att ta saken i egna händer. På eget bevåg slutade hon med läkemedlet och bytte till naturmedlet Redasin. Det tog inte lång tid innan muskelvärken försvann.
– Nu har jag inte haft ont i kroppen sedan jag började med Redasin för två år sedan. Det känns fantastiskt skönt.
Kolesterolvärdet sjönk
När hon berättade att hon slutat med medicinen blev läkaren orolig. Men proverna visade goda resultat – trots att Inga slutat med statiner hade kolesterolvärdet sjunkit från 6,6 till 5,9.
– När läkaren skickade mig provsvaren bifogade hon en liten lapp där hon skrev att jag kunde fortsätta äta mitt naturliga preparat, eftersom det uppenbarligen fungerade utmärkt. Det kändes så otroligt bra att få det erkännandet, det var en härlig känsla!
”Snällt mot kroppen”
Statiner används vid de flesta typer av blodfettsrubbningar och sänker det totala kolesterolvärdet genom att minska tillverkningen av kolesterol i levern. Högt kolesterol är ingen sjukdom i sig, men på sikt kan det leda till hjärt- och kärlsjukdom. Studier på statiner har visat på biverkningar som muskelsmärta, huvudvärk, depression och sömnsvårigheter. Även om det är ett läkemedel som fungerar är Inga glad att slippa biverkningarna.
– Det jag äter nu känns snällt mot hela kroppen och tryggare på många sätt, eftersom det faktiskt fungerar för mig. Jag mår väldigt bra.
B6, B12 och rödris
Redasin är ett naturmedel som har kolesterolsänkande effekt. Det innehåller folsyra, vitaminerna B6 och B12 samt rödris. Det röda riset får man fram genom fermentering, där en speciell svamp får växa på fuktigt, vitt ris.
Rött ris är naturligt rikt på ingredienser som hämmar kolesterolproduktionen i levern, vilket i sin tur sänker den totala kolesterolhalten i blodet och balanserar förhållandet mellan LDL-kolesterol och HDL-kolesterol. Redasin innehåller också coenzym Q10 som behövs för cellernas energiutvinning. Q10 motverkar med andra ord den sort muskelsvaghet och muskelvärk som kan orsakas av statinbehandling.
Kost och motion
Om man har höga blodfetter rekommenderas man att i första hand försöka ändra sin livsstil.
Inga är emellertid ingen novis vad gäller hälsosamma vanor. Hon är 86 år och frisk som en nötkärna. Kanske har det att göra med den dagliga dosen av vitlök, ingefära och olivolja som hon ser till att få i sig.
– Jag har testat mig fram med hälsosam kost och motion men ingenting förändrade kolesterolvärdet. Jag tror att det kan vara genetiskt för nu har min dotter också fått börja med Redasin, förklarar hon.
Testade att sänka dosen
Ingas dotter tog en lägre dos av Redasin och Inga blev inspirerad till att själv sänka sin dos eftersom det tycktes fungera. Men då steg kolesterolvärdet igen så nu är hon tillbaka till den ursprungliga dosen – två tabletter varje kväll.
– Jag har en svärson i Florida som också börjat med Redasin. Ikväll på Skype ska jag fråga om han har märkt av resultat. Själv tar jag nya prover i höst, då kan ni få höra kapitel två!
Av Emma V Larsson


Kan kolesterolsänkande läkemedel ge gallsten? Experten svarar


Kan kolesterolsänkande läkemedel ge gallsten? Experten svarar

I dag medicineras miljontals människor med statiner i syfte att sänka kolesterolet och förebygga hjärtinfarkt och stroke.
Men hur är det? Kan kolesterolsänkande läkemedel ge gallsten?
En läsare hörde av sig till vår Näringsexpert Zarah Öberg och frågade just detta.
Fråga
Hej,
Läste ett svar från dig angående gallsten. Uppfattade jag det riktigt att man kan få gallsten på grund av att man äter simvastatin mot höga blodfetter?
Jag har ätit det i några år och har nu misstänkta gallstenar. Kan dessa alltså bero på medicinen?
► Läs också: Sänk kolesterolet med rödris

Zarah Öberg svarar:

Hej och tack för din fråga,
Det jag menar med kolesterolsänkande läkemedel är följande: Gallproduktionen är beroende av kolesterol eftersom kolesterol är en av de viktigaste ämnen som ingår i galla.
När man tar kolesterolsänkande läkemedel påverkas flera funktioner i kroppen, då levern upphör att producera kolesterol.
En sak som sker är att man inte längre har kolesterol till immunförsvaret och till hormonella processer. Man har inte heller samma förmåga att producera galla.
När man får för lite gallproduktion, kommer gallan automatiskt att bli trögflytande, det vill säga den har inget naturligt flöde. I vanliga fall transporteras galla till gallblåsan via levergångarna…

Läs hela Zarah Öbergs svar här




Sänkt kolesterol på naturligt sätt – utan biverkningar


Sänkt kolesterol på naturligt sätt – utan biverkningar

Fakta

Ett naturligt alternativ till statiner
Om man vill hålla sitt kolesterol på sunda nivåer är tillskottet Redasin ett naturligt alternativ. Det innehåller rött ris, Q10, folsyra, vitamin B6 och B12.

Rött ris
Rött ris är naturligt rikt på ingredienser som hämmar kolesterolproduktionen i levern, vilket i sin tur sänker den totala kolesterolhalten i blodet och balanserar förhållandet mellan LDL och HDL på ett bra sätt.

Q10
Q10 är ett vitaminliknande ämne som finns i alla celler. Q10 har en viktig roll i cellernas energiproduktion och är en stark antioxidant. Hjärtat har särskilt stor nytta av Q10 eftersom det förbrukar mycket energi.
Q10 produceras i levern men halten minskar med åldern och av läkemedel med statiner.

B-vitaminer
Folsyra, B6 och B12 hjälper till att sänka skadliga homocysteinnivåer i blodet, vilket är bra för hjärt- och kärlhälsa.
Förhöjda homocysteinnivåer kan man få av vitaminbrist eller ärftliga störningar av enzymatiska funktioner. Kliniska studier visar ett tydligt samband mellan ökade homocysteinnivåer och cirkulationsproblem samt hjärt-kärlsjukdomar.

Namn: Gun Holm.
Ålder: 72 år.
Bor: Borlänge, härstammar från Äppelbo.
Familj: Bengt Olofsson, sambo sedan 30 år tillbaka. En son, två bonussöner och två barnbarn.
Sysselsättning: Pensionär.
Intressen: Vara ute i skog och mark. Innan Gun fick problem med höften brukade hon vara mycket i fjällen och fiska.
När Gun Holm skulle ta prover för sin diabetes visade det sig att hon hade höga kolesterolvärden. Hon fick medicin, men den förde med sig biverkningar som gjorde att hon mådde dåligt. När hon började ta Redasin försvann känslan med en gång och kolesterolvärdet sjönk snabbt.
Både Gun Holm och hennes sambo Bengt Olofsson har länge haft diabetes. För några år sedan gick de med i en diabetesstudie i Rättvik. Där togs prover och det visade sig att de båda hade fått höga kolesterolvärden.
– Utöver min diabetes märkte jag inte av det fysiskt, men vet ju att det kan medföra hjärt- och kärlsjukdomar och är extra känsligt för de som har diabetes, säger Gun Holm.
Högt kolesterol märks inte
Enligt Hjärt- och lungfonden går många människor runt med alldeles för mycket kolesterol i blodet utan att veta om det. Det höga kolesterolet märks inte, däremot kan man känna andfåddhet, trötthet och tryck över bröstet, vilket är symptom på några av de sjukdomar som kan följa.
– Vi gjorde några tafatta försök att fixa det själva genom att lägga om kosten, men det var svårt, säger Gun Holm.
Mådde dåligt av medicinen
Gun och hennes sambo fick blodfettsänkande medicin, så kallade statiner. Det är en grupp läkemedel som sänker kolesterolhalten i blodet hos människor som löper risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Men det dröjde inte länge innan båda mådde riktigt dåligt av statinerna.
– Det är svårt att förklara hur det kändes, men som en slags sjukdomskänsla med värk i kroppen, förklarar Gun.














Gun Holm med sambon Bengt. Foto: Foto Friberg
Slutade med statiner
De slutade att ta statinerna och hennes sambo Bengt satte sig vid datorn för att söka efter andra alternativ på nätet. Han hittade då information om naturläkemedlet Redasin och de bestämde sig för att prova. Efter bara några veckor kände ingen av dem längre av biverkningarna från statinerna.
– Det är säkert olika från person till person, men för oss fungerade det jättebra, säger Gun.
Rekommenderar tillskottet till andra
Nästa gång de gick till läkaren för att ta nya prover hade kolesterolvärdena sjunkit hos båda två. Läkaren blev nyfiken på hur det hade gått till och de berättade om Redasinet.
– Han sa att han hade läst om det förut någon gång och var väldigt imponerad över hur bra det hade fungerat på oss. Han har haft en annan patient som också var väldigt nöjd efter att ha provat Redasin.
Inte längre orolig för hjärtsjukdom
Med skogen utanför huset i Borlänge passar Gun och hennes sambo på att få sin motion genom dagliga promenader. Sedan två, tre år tillbaka tar de även två tabletter Redasin varje dag och har inte känt av några biverkningar alls. Om tre veckor ska de ta nya prover. Gun rekommenderar Redasin till andra som har högt kolesterolvärde och inte kan äta statiner.
– Jag är inte orolig för hjärt- och kärlsjukdomar så länge jag tar Redasin, säger hon.
Både nödvändigt och farligt
Kolesterol är ett fettämne som är nödvändigt för kroppens hormonproduktion. Samtidigt fastnar det i blodkärlens väggar och kan leda till flera vanliga hjärt-och kärlsjukdomar som hjärtinfarkt, kärlkramp och stroke. Därför är det viktigt att hålla nivåerna på en lagom nivå för att kroppen ska få vad den behöver, men utan att för stora mängder stannar kvar i blodkärlen.
Kan börja i unga år
Det mesta kolesterolet som vi har i blodet produceras av kroppen, uppskattningsvis 1 000 milligram varje dag. Utöver det får vi i oss ytterligare 200-300 milligram genom kosten.
Förr trodde man att åderförfettning bara drabbade gamla människor. Men i dag vet man att processen med högt kolesterol som samlas i kärlväggarna kan börja mycket tidigt.
Av Frida Svensson